Fråga till utrikesministern angående Sveriges stöd till motståndet till Putin

Fråga 2024/25:835 Sveriges stöd till motståndet till Putin

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

Det har nu gått tre år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga och oprovocerade angrepp på Ukraina. Ryska oppositionella i exil fortsätter att söka sätt att göra sig användbara i motståndet mot Vladimir Putins regim. I Wien hölls den 16 januari ett möte med ryska journalister och aktivister i exil. De belyste utmaningarna som finns med att bedriva effektivt motstånd från utlandet mot den ryske despoten.

Sergej Parchomenko, en framstående oppositionsjournalist och medgrundare av Dissernet, som är en nätbaserad gemenskap som avslöjar plagiat och desinformation i akademiska texter och experttexter, menade att det främsta målet för ryska journalister i exil under rådande omständigheter var ren överlevnad.

Den framstående Putinkritikern Ilja Jasjin berättade samtidigt att han motvilligt hade axlat rollen som exilpolitiker efter att ha anlänt till Tyskland förra sommaren. Han uttryckte en oro för att exilryssar har begränsade möjligheter att påverka politiska förändringar i Ryssland från utlandet.

Ivan Kolpakov, chefredaktör och medgrundare av Meduza, en av de främsta ryska oppositionella nyhetsplattformarna, påpekade att det är en stor utmaning att rapportera om händelser i Ryssland när redaktionens journalister inte längre kan arbeta fritt i landet.

Meduza förlitar sig på oberoende, lågprofilerade informationsinsamlare i Ryssland för att kunna rapportera om vad som händer på plats. Plattformen använder innovativa metoder och teknologier för att kringgå censur och minimera risken för att deras informationskällor utsätts för repressalier från myndigheterna.

Under OSSE:s parlamentariska församlings vintermöte i Wien i förra veckan anordnade den svenska delegationen den 20 februari ett seminarium där den ryske journalisten Vladimir Kara-Murza deltog. Han frigavs i den uppmärksammade fångutväxlingen i augusti förra året, efter att ha dömts till 25 års fängelse för landsförräderi för att ha yttrat sig negativt kring Rysslands invasion av Ukraina. Kara-Murza bekräftade under seminariet situationen för oppositionella i Ryssland.

Jag vill fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

På vilket sätt kan den svenska regeringen vara ryska journalister och aktivister i exil behjälpliga i att bedriva effektivt motstånd från utlandet mot den ryske presidenten Putin?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-sveriges-stod-till-motstandet-till-putin/