Anförande om totalförsvaret 2025–2030

DEBATT Anförande om betänkande 2024/25:FöU2 Totalförsvaret 2025–2030

Herr/fru talman,

Vi debatterar idag det kommande försvarsbeslutet för perioden 2025 – 2030.

Men först vill jag inleda med att tacka våra soldater och sjömän som arbetar mycket hårt under ansträngda förhållanden. Ni gör ett mycket bra jobb för att hålla oss andra säkra.

Herr/fru talman,

Den försvars- och säkerhetspolitiska debatten sker nu, likt 2014 och 2020, under oroliga tider. Det är svårt att förutsäga hur det här kommer att sluta men det som sker runt om i världen är minst sagt oroande.

Den geopolitiska kampen mellan USA och Kina, det till synes permanenta tillståndet av krig och förödelse i Mellanöstern och det fruktansvärda kriget i Ukraina.

Inför den här debatten gjorde jag en genomläsning av tidigare debatter från försvarsbesluten 2015 och 2020. Det vi med tydlighet kan notera är att övriga partier, likt i frågan gällande migrations- och justitiefrågor nu också kommit ut och bedriver sverigedemokratisk försvarspolitik.

Partier som tidigare haft försvaret som ett särintresse eller en bankomat för allehanda projekt har idag slutit upp bakom en försvarspolitisk linje som vi förespråkat i över 10 år.

Det är i efterhand viktigt att belysa, och påminna om att det fanns tydliga varningstecken på att omvärlden skulle gå i en försämrad riktning och att det fanns ett parti som likt de andra frågorna var förutseende. Den geopolitiska förändringen som vi idag ser lyftes tydligt upp i vår avvikande mening 2014 både när det gäller Kina, USA och Rysslands tilltagande upprustning.

Situationen kring det civila försvaret och bristen på åtgärder lämnade oss häpna i vår avvikande mening i försvarsberedningens rapport från 2014. Där drogs slutsatsen att det civila försvaret hade en uppskattad uthållighet på 5–10 dagar, och det militära försvarets dåvarande uthållighet ska vi nog inte ens nämna.

Sverigedemokraterna ställde sig 2015 tveksamma till just finansieringen och menade på att anslagen borde överstiga 2 procent av BNP. Det är lättare att återta förmåga från en hög nivå än en låg menade vi då. Prislappen för det förhållningssätt som övriga beslutade om ser vi idag.

Och i följdmotionen till försvarsbeslutet 2020 ville vi särskilt understryka att vi redan då anmärkte på att man från den dåvarande regeringens sida inte vidtog några åtgärder för att göra något åt de allvarliga begränsningar som miljötillstånden hade på Försvarsmaktens verksamhet.

Det här, herr/fru talman, är bara ett axplock av politiska förslag som Sverigedemokraterna drivit i åratal. Det kan tyckas vara tjatigt att vi ofta återkommer till detta ämne. Men poängen är att Sverigedemokraterna påtalat problem efter problem och därefter föreslagit lösningar. Lösningar som de andra äntligen börjar följa upp.

Herr/fru talman,

Idag, kan vi däremot konstatera att saker och ting tagit fart. Den nuvarande regeringen har med stöd från Sverigedemokraterna drivit på en rad förändringar inom både det militära och civila försvaret. Budgetsatsningar inför 2025, utökad civil ram på 2 miljarder med mera, med mera.

Något som också är värt att nämna är det viktiga stödet till Ukraina som under den här regeringen gjort skillnad. När den tidigare regeringen tvekade och skickade iväg hjälmar har den nuvarande regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna skickat iväg vapensystem som gör skillnad på slagfältet.

Sverigedemokraterna har också varit drivande i frågorna kring nästa generations stridsflyg och vikten av att vi strävar efter ett svenskt koncept. För enligt vår synvinkel handlar det om mer än bara ett stridsflyg. Det är en del av samhällskroppen.

Stridsflyget handlar om ingenjörer, kunskap och utveckling där Sverige är ett av fem länder i världen som fortfarande har förmågan att bygga stridsflyg. Och det handlar om rådighet. Det är något vi ska vara stolta över och värna.

Herr/fru talman,

Sverigedemokraterna har varit en trovärdig och stabil samarbetspartner till regeringen. Vi välkomnar också det övergripande goda samarbete som också kännetecknat utskottets arbete.

Det är av stor vikt att vi på en generell nivå står enade när det stormar i omvärlden. För hur de kommande åren ser ut är det ingen som vet. Det enda vi kan vara säkra på är att vi fortsatt kommer att behöva prioritera det militära och civila försvaret.

Vi har haft vissa synpunkter på detaljer i både försvarsberedningens rapport och i propositionen – det är sant. Som parti hade vi givetvis velat gå längre, men anser att det finns en tydlig säkerhetspolitisk vinst att i tider som dessa stå starka och enade.

Sverigedemokraterna vill understryka vikten av ledarskap med tydliga målbilder. Det finns några områden där vi vill att regeringen måste arbeta hårdare.

Det tydligaste exemplet är den allvarliga problematiken med miljötillstånd vilket Försvarsmakten har varnat om i flera år.

Och som tidigare nämnt tog Sverigedemokraterna upp frågan i samband med försvarsbeslutet 2020. Klimat- och näringsdepartementet började bereda frågan under 2021, därefter producerades ett PM på 13 sidor, som nu 1,5 år senare äntligen är färdigt och implementerat. Detta med 3 veckors marginal för allvarliga begränsningar för en av landets flottiljer. Övningsflygningar, nyetablering, infrastruktur, och begränsningarna för försvarsindustrin ska vi inte ens tala om. Det här duger inte!

Regeringen måste göra sitt yttersta för att skapa en helhetsbild och gemensamt synsätt på totalförsvarsfrågorna givet omvärldsläget. Den måste sträcka sig över samtliga departement och myndigheter. För som det ser ut idag är det tydligt att det är lite upp till varje verksamhet hur man ser på denna fråga.

När det gäller det civila försvaret anser vi det behövs en tydligare styrning och ledning. Det stämmer att mycket sker på många håll inom både näringsliv, kommuner- och regioner och att regeringen gör ett betydligt bättre jobb än den förra.

Samtidigt kan vi konstatera att det saknas en tydlig målbild, det är oklart kring vad det civila försvaret ska dimensionera mot, hur länge, och när ska det senast behöver ha nått en viss nivå. Det är det som dels framkommer i den senaste utredningen om kommuners- och regioners grundläggande beredskap men också i dialog med sagda aktörer.

Regeringen måste våga kliva fram och peka med hela armen inom ramen för sitt uppdrag, för i slutändan är det regeringen som är ytterst ansvarig.

Vi förstår att det finns ett behov av flexibilitet, men att vi sedan kommer stå med 290 olika lösningar med varierande förmåga och dimensionering kommer inte sluta bra om kriget kommer.

För att underlätta kommuner- och regioners personal- och kompetensförsörjning inom det civila försvaret har Sverigedemokraterna föreslagit ett omfattande och realiserbart projekt för regeringen vilket skulle kunna påbörjas 2026. Vi har fortfarande inte fått något gensvar och risken är att vi kommer stå här 2030 och diskutera personal- och kompetensförsörjning för det civila försvaret.

Herr/fru talman,

Avslutningsvis vill jag anföra att Sverigedemokraterna ser positivt på den försvarspolitiska omläggningen. Vi är ansvarstagande och drivande i försvarsutskottet och i samarbetet med regeringen.

Vi har varit avgörande i flera frågor som nu behandlas inom ramen för utskottet och regeringens arbete.

Innebär det här att vi kommer slappna av? Nej. Vi kommer fortsätta att uppmärksamma och driva frågor som vi anser förbisedda och eftersatta. Listan är lång.

Med detta sagt vill jag yrka bifall till betänkandet och avslag på samtliga reservationer.

Tack!

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/anforande-om-totalforsvaret-2025-2030/