Fråga till försvarsministern angående Försvarsmaktens TikTok-konto

Fråga 2024/25:105 Försvarsmaktens TikTok-konto

av Björn Söder (SD)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

Försvarsmakten har beslutat att man nu ska börja finnas på den kinesiska sociala plattformen TikTok. Skälen till detta anger man vara att det är den största digitala kanalen för unga och det är viktig för oss att vara där målgruppen är och att vi måste kunna bemöta osanningar som riktar sig mot svenska intressen även på TikTok.

TikTok ägs av det kinesiska företaget Bytedance och kan användas som en spionapp för den kinesiska kommunistregimen, eftersom företaget lyder under den kinesiska säkerhetslagstiftningen, genom att tömma användarnas mobiltelefoner på data. Försvarsmakten har sedan mars förra året förbjudit medarbetarna att ha appen på sina tjänstemobiler, och man uppger nu att man bara kommer att dela öppen information och dessutom använda sig av specifika mobiltelefoner med det enda ändamålet att handha kontot på TikTok.

Men även om syftet med att finnas där ungdomar finns för att marknadsföra Försvarsmakten och bemöta desinformation är frågan om Försvarsmakten ska syssla med detta. Det kan tänkas finnas andra bättre lämpade myndigheter, som exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller Myndigheten för psykologiskt försvar.

Av denna anledning vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

Avser ministern att vidta några generella åtgärder med anledning av Försvarsmaktens beslut att börja använda den kinesiska appen TikTok?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-forsvarsministern-angaende-forsvarsmaktens-tiktok-konto/