Fråga till utrikesministern angående Litauens anmälan av Belarus till ICC

Fråga 2024/25:101 Litauens anmälan av Belarus till ICC

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

Litauen har officiellt överlämnat material till den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för att utreda brott som begåtts av Lukasjenkoregimen mot belarusier, från tvångsdeportationer till illegala arresteringar och tortyr.

Belarus har inte ratificerat eller anslutit sig till Romstadgan och är därför inte en part i ICC:s jurisdiktion, vilket påverkar domstolens möjlighet att lagföra individer från landet för internationella brott. Men eftersom brotten begåtts både på Belarus territorium och på territorium som hör till stater som är parter i Romstadgan kan ICC utreda dessa brott.

De demokratiska krafterna i Belarus har nu uppmanat stater som är parter i Romstadgan (inklusive Sverige) att stödja Litauens ansträngningar och belarusiernas gemensamma önskan: att skipa rättvisa för hundratusentals offer samt att ställa Lukasjenko och hans medbrottslingar till svars för de brott han har begått och fortsätter att begå.

Belarus tillträdande president och den demokratiska oppositionens ledare, Svjatlana Tsichanoŭskaja, säger att det här fallet vid ICC är inte bara en juridisk kamp, ​​utan en symbol för världens vägran att acceptera tyranni.

Jag vill fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

Kommer ministern och Sverige att stödja Litauens ansträngningar i ICC?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-litauens-anmalan-av-belarus-till-icc/