Fråga 2020/21:792 Åtgärder mot AP-fonderna
av Björn Söder (SD)
till Statsrådet Per Bolund (MP)
Tre AP-fonder äger aktier i kinesiska ZTE, vilket är ett telekombolag som Post- och telestyrelsen blockerat från den svenska 5G-utbyggnaden, rapporterar SVT.
De statliga fonderna äger aktier för miljardbelopp i åtta kinesiska bolag som USA anser vara ett säkerhetshot, skriver SVT vidare. Sjunde AP-fonden äger aktier i ZTE för knappt 50 miljoner kronor. Även Första och Andra AP-fonden är delägare i telekombolaget.
Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim säger att säkerhetsskäl i dag inte är en uteslutningsgrund.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är högst ansvarig för de statliga AP-fonderna. När SVT Nyheter ställer frågor om AP-fondernas investeringar i kontroversiella kinesiska bolag hänvisar han till AP-fondernas ledning: ”Det där ju frågor som AP-fonderna måste svara på. Det är de som ansvarar för varje investering.”
Symtomatiskt för denna regering har varit att så fort vindarna blåser snålt i någon fråga hänvisar man till myndigheter och svär sig fri från allt ansvar. Dock gick det tydligen utmärkt att skärpa lagstiftningen för AP-fonderna för att leva upp till Parisavtalet och globala hållbarhetsmål.
Det är inte första gången sjunde AP-fonden är i blåsväder. Förra året avslöjades att fonden investerat i två cannabisbolag på en snabbt växande drogmarknad i Kanada. 4 miljoner pensionssparande svenskar i populära sparformen Såfan blev därmed delägare i cannabisaktier – som dock övriga AP-fonder valt att exkludera av etiska skäl.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:
Avser statsrådet, med hänvisning till att man skärpte lagstiftningen för AP-fonderna genom att utgå från hållbarhetsperspektivet, det vill säga att man ska investera på ett föredömligt sätt, att nu vidta åtgärder för att även säkerhetsskäl ska vara en uteslutningsgrund?