AZERBAJDZJAN Nyhetsmediet Caliber, som står den azerbajdzjanska regimen nära, rapporterade i helgen att Internationella rödakorskommittén (ICRC) och FN-organen UNDP, UNFPA, UNHCR och UNICEF nu ska tvingas lämna landet. Detta har också bekräftats av organisationerna själva. Även studentutbytesprogrammet Erasmus+ tvingas lämna.
Samtidigt som ICRC slängs ut ur landet pågår rättegångar mot Republiken Artsachs förra ledarskap där 16 personer anklagas för att ha bedrivit ett separatistiskt krig mot Azerbajdzjan. Ytterligare ett antal armenier står inför åtal. Dessutom finns uppemot 32 krigsfångar. ICRC har varit fångarnas enda kommunikationskanal till omvärlden och nu oroar sig många för vad som ska hända de armeniska fångarna.
Artak Beglarjan, som är jurist och före detta ombudsman för mänskliga rättigheter i Artsach, säger till tidningen Blankspot att detta visar att ännu en röd linje har överträtts och att det borde oroa det internationella samfundet.
Det azerbajdzjanska beslutet kommer efter en rad liknande besked till utländska organisationer och medier och som jag tidigare ställt frågor kring till utrikesminister Maria Malmer Stenergard. I svaret på min fråga (2024/25:830) betonar utrikesministern ”att respekt för mänskliga rättigheter utgör en hörnsten för Sverige i alla våra internationella kontakter. Svenska företrädare lyfter återkommande frågor om mänskliga rättigheter i samtal med våra azerbajdzjanska motparter”.
I ett svar på min fråga (2024/25:713) om agerande mot den azerbajdzjanska regimen med anledning av de politiska rättegångar som hålls mot armeniska politiska fångar, skriver utrikesministern att regeringen ”förväntar sig att Azerbajdzjan lever upp till sina folkrättsliga förpliktelser, inklusive åtaganden avseende behandlingen av frihetsberövade personer” och att ”det är av stor vikt att rättsprocesserna till fullo sker i överensstämmelse med folkrätten och att de berörda individernas mänskliga rättigheter respekteras och säkerställs i samtliga led”.
Den armeniska analytikern Tigran Grigorian säger till CivilNet att ”stängningen av ICRC i Azerbajdzjan vore katastrofalt för de armeniska krigsfångarna”.
Det är uppenbart att Azerbajdzjan inte lever upp till sina folkrättsliga förpliktelser, inklusive åtaganden avseende behandlingen av frihetsberövade personer. Det är lika uppenbart att omvärlden åter står och ser på utan att agera.
Jag har tidigare lyft frågan om internationella sanktioner mot regimen i Azerbajdzjan till den svenska regeringen. På en direkt fråga (2023/24:315) om man inom EU-kretsen avsåg ta initiativ till sanktioner mot azerbajdzjanska regimföreträdare – med anledning av att Azerbajdzjan fortsätter att bryta eldupphöravtalet från 2020, begå krigsbrott och övergrepp mot mänskliga rättigheter samt vägra delta i fredsförhandlingar – svarade dåvarande utrikesminister Tobias Billström:
”I enlighet med HR/VP Borrells uttalande från EU:s utrikesministermöte den 13 november bör EU tydligt signalera till Azerbajdzjan att unionen är redo att vidta lämpliga åtgärder om Armeniens territoriella integritet kränks. Om situationen förvärras bör ingen åtgärd uteslutas, inklusive sanktioner. Detta är något som jag har framfört i samråd med EU-nämnden och till mina utrikesministerkollegor i EU i rådet för utrikes frågor.”
Det är nu dags att utrikesministern Maria Malmer Stenergard tar initiativ till att införa internationella sanktioner mot regimen i Azerbajdzjan.
BJÖRN SÖDER (SD)
Riksdagsledamot